Toksini v kozmetiki

Toksini v kozmetiki

Niso vse sestavine, ki nosijo kemično ime in jih najdemo v konvencionalni kozmetiki, slabe. Žal pa jih je veliko. V tem je glavna pomanjkljivost kozmetične industrije.

Ikona

Škodljive snovi v konvencionalni kozmetiki  

Kako daleč smo pripravljeni iti za našo lepoto? Moramo zanjo res trpeti?  

Mnogi od nas, smo pripravljeni iti zelo daleč, še posebej če gre za nevšečnost kratkoročne naravo. Ampak ali bi zavedno posegli tudi po izdelkih, ki nosijo podobna opozorila kot tobačni izdelki? In kaj, če poleg zdravlja trpi tudi lepota? Kaj če koža izgubi sposobnost obnavljanja ali razvije alergijo?  

Ni vse, kar spada pod konvencionalne kozmetične izdelke slabo samo zato, ker nosi kemijsko ime. Žal pa jih je veliko. To je glavna pomanjkljivost kozmetične industrije. 

Primer: V nemški študiji BUND (Friends of the Earth Nemčija eV) , so preizkusili več kot 60.000 kozmeitčnih izdelkov na endokrine motilce. Nad rezultatom se lahko vsi zamislimo. 30% vseh testiranih izdelkov je vsebovalo hormonske motilce, to je več kot vsaki peti izdelek!  

Hormonski motilci so snovi, ki jih povezujemo z zdravstvenimi tveganji kot je slabša kakovst sperme, rak mod, rak dojke in prezgodnja puberteta. Tako imenovan koktajl efekt, ki se lahko pojavi zaradi uporabe različnih snovi s podobnim delovanjem in njihov vpliv na tveganje za zdravje, je težko oceniti.

Glavna škodljive snovi, ki se pogosto pojavljajo v običajnih kozmetičnih izdelkov:

  • Parabeni, kot metil ali propil paraben se pogosto uporabljajo kot sintetični konzervansk proti bakterijam in glivam. Ker jih vsebujejo mnogi kozmetični izdelki, so uporabniki izpostavljeni večji količini parabenov. Gre za hormonsko aktivne snovi, ki jih povezujejo tudi z rakom in alergijami. Parabeni prodrejo skozi naravno kožno pregrado v telo. Najdeni so bili tudi v meterinem mleku. 
  • Drugi hormonski motilci kot so kemični UV filtri (etilheksil metoksicinamat (OMC))
  • Drugi konzervansi, ki sproščajo formaldehid (npr imidazolidinil, bronidox ali bronopolom). Kot pove že ime, te snovi pod določenimi pogoji tvorijo formaldehid. Formaldehid močno draži, je močan alergen in povzroča raka.
  • Poceni kozmetične sestavine iz nafte, kot so mineralna olja, parafinska olja, parafinski voski in vazelin. Te v vodi netopne sestavine mašijo kožo, onesnažujejo okolje in pospešujejo znojenje. .
  • Obstaja na tisoče snovi, ki jih so združene pod imenom ''parfum'' ali ''dišava''. Nekatere od njih so alergene ali celo rakotvorne. Nitro in policiklični mošusi  so pogosti v sintetičnih dišavah. Nekatere izmed teh snovi se v telesu kopičijo, so mutagene in nevrotoksične. 
  • Emulgatorji (površinsko aktivne snovi) omogočajo proizvodnjo stabilnih zmesi olja in vode. Pogosto se uporablja natrijev lauril sulfat (SLS), polietilen glikol (PEG) in njuni derivati. Njihov vpliv na kožo je različen, od drženja, alergij, porušenega ravnovesja naravne kožne bariere, do nastanka rakotvornih snovi, v povezavi s preostalimi sestavinami v kozmetiki.

Na srečo obstajajo alternative! Izdelku PURE SKIN FOOD so narejeni iz izključno visoko kakovostnih, ekoloških in veganskih sestavin! 

Poleg tega priporočamo