Mednarodni dan žena: zbiranje sredstev za begunke

Mednarodni dan žena: zbiranje sredstev za begunke

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca, podpiramo programe za begunke mednarodne organizacije UNHCR in nemške partnerske organizacije UNO-Flüchtlingshilfe. Pomagajte s svojim prispevkom tudi vi, mi pa bomo vaše donacije podvojili.

Ikona

Si predstavljate, da bi morali zapustiti svojo domovino zaradi vojne ali uničujočega potresa ali zgolj zato, ker pripadate preganjani etnični skupini? Sedaj pa si predstavljajte, da ste ob tem še noseči ali pa so z vami vaši otroci. Tega si resnično ne zasluži nihče, še posebej pa ne najranljivejše ženske.

Situacije, ki jih vsak dan prestajajo številne begunke, so resnično zaskrbljujoče, zato smo se odločili da na mednarodni dan žena podpremo delovanje organizacije UNHCR in njihovega programa pomoči za begunke.

Pozivamo vas, da s svojim prispevkom med 7.3. in 9.3.2023 pomagate tudi vi. Vse v tem času prejete donacije bomo z naše strani podvojili!

🖤 DONIRAJTE TUKAJ 🖤

Tako veliko beguncev kot še nikoli poprej

Po vsem svetu se beleži približno 103 milijone beguncev. To predstavlja več kot 1 % svetovnega prebivalstva in to število se dramatično povečuje. Od konca leta 2021 se je beguncem pridružilo kar 13,6 milijona ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove. Glavni razlog za to 15% povečanje je vojna v Ukrajini. Med njimi je žal večina žensk in otrok.

Žalostne so tudi trenutne razmere v Turčiji in Siriji:

Turčija je država, ki trenutno gosti največ beguncev, in sicer 3,7 milijona. Potres februarja letos je tako že drugič prizadel tudi veliko ljudi, ki so že izgubili vse. Poleg tega je tu še ostra zima s temperaturami okoli ledišča.

Tudi v Ukrajini se razmere po letu dni vojne niso niti približno umirile. Številne družine so izgubile domove in v provizoričnih zavetiščih v Ukrajini in tujini čakajo na olajševalno novico o koncu vojne.

Vojne žal vedno prizadanejo najšibkejše. Najbolj trpijo običajno otroci, starejši in socialno ogroženi. Ženske imajo na kriznih območjih osrednjo vlogo in so pogosto tiste, ki skrbijo za osnovno življenjske potrebe, zdravstveno oskrbo, varstvo otrok itd.

Beg ni nikoli prostovoljen!

Ženske na splošno postanejo begunke iz istih razlogov kot moški - zardi politike, vere ali pripadnosti določeni etiči skupini. Ob tem pa obstajajo še dodatni razlogi, ki na moških ne vplivajo v enaki meri. Med razlogi za beg, značilnimi za ženske, so na primer spolno izkoriščanje, pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke ali nasilje v družini.

Nasilje nad ženskami

Ko se v državi spremenijo družbene in socialne strukture, se tveganje po nasilju pogosto poveča. Pogoste posledice so ugrabitve in sistematična posilstva žensk in deklet , žal pa so ne malo krat tudi del vojne strategije. Žrtve nasilja pogosto nato vse življenje trpijo zaradi dolgoročnih psiholoških posledic, od depresije do samomorilskih misli in socialne izolacije.

V zadnjih letih so se razmere zaradi COVID-19 situacije še dodatno zaostrila:

Za ljudi, ki so bili že pred pandemijo na robu družbe ali ogroženi, se je stanje v zadnjih dveh letih drastično poslabšalo. Nasilje nad begunkami se je na primer stopnjevalo, in to ne samo v njihovih domovinah, pogosto so zaradi pandemije nizko plačana ali pripravljalna delovna mesta popolnoma izginila in številne ženske so izgubile sredstva za preživetje.

Revščina se povečuje tudi v številnih državah s pandemijo. Žal se tam, kjer se revščina povečuje, povečujejo tudi prisilne poroke, otroško delo in trgovanje z ljudmi. Mnoga begunska dekleta po vsem svetu so morala zaradi tega opustiti izobraževanje in delo.

Nevarni pogoji na begu

Begunke so pogosto izpostavljene tudi nevarnim razmeram: spolnemu nasilju, življenju brez vsakršne varnosti , odsotnosti zdravstvene oskrbe, neustreznim higienskim pogojem, pogosto pa tudi večdnevni lakoti.

Že samo potovanje oz. beg predstavlja za ženske že izjemno tveganje. Ob tem pa mnoge potujejo s svojimi otroki. Pogosto je otežen že dostop do higienskih izdelkov, plenic in podobnega. Nosečnice in bolniki pa ob tem nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe.

Ženske kot nosilke upanja

Kljub vsem tem oviram ženske in dekleta kažejo veliko trpežnost, iznajdljivost in pogum pri reševanju teh težav. V mnogih primerih so one tiste, ki najdejo moč, da obnovijo ne samo svoja življenja, ampak tudi življenja svojih družin.

Organizacije za pomoč imajo na tem področju zato pomembno vlogo, saj na primer zagotavljajo, da otroci, rojeni med begom, prejmejo rojstne liste. UNHCR si tudi prizadeva zagotoviti, da lahko ženske prenesejo svoje državljanstvo na otroke, zagotovi, da otrok ni brez državljanstva ter da se posebne potrebe žensk ustrezno obravnavajo v azilnih postopkih.

UNHCR posebej obravnava potrebe žensk v vseh programih. To vključuje zagotavljanje varnih zavetišč in ločenih sanitarnih objektov. Poleg tega UNHCR organizira programe, s katerimi pomaga ženskam in dekletom izboljšati vodstvene sposobnosti, premagati ovire pri izobraževanju in izkoristiti priložnosti.

Nemška nevladna organizacija za pomoč beguncem (UNO-Flüchtlingshilfe) se prav tako posveča potrebam begunk, pri čemer izpostavlja njihove prednosti:

"Naš cilj je graditi na bogatih izkušnjah, spretnostih in željah žensk ter jim pomagati uresničiti njihov polni potencial - z boljšim dostopom do izobraževanja, dostojnega dela ter pravnih in zdravstvenih storitev."
Komisar UNO-Flüchtlingshilfe, Fillippo Grandi

UNO-Flüchtlingshilfe je ena od organizacij, ki po katastrofah, kot je bil potres v Turčiji in Siriji, čim prej pomaga prizadetim neposredno na mestu. Pri tem se vedno upoštevajo posebne potrebe žensk. Radi bi podprli to pomembno delo ZN za pomoč beguncem.

Pomagajte begunkam tudi vi in donirajte neposredno programu za begunke.
Vse donacije, prejete med 7. 3. in 9. 3. 2023, bomo podvojili!

🖤 DONIRAJTE TUKAJ 🖤

Poleg tega priporočamo