Pomoč begunkam na mednarodni dan žena

Pomoč begunkam na mednarodni dan žena

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca, podpiramo UNHCR-jeve programe za begunke, in sicer s prispevkom 1€ ob vsakem prejetem naročilo. Tudi trenutne razmere v Ukrajini dokazujejo, kako hitro se lahko zgodi, da je beg iz domovine edina možnost iz nemogoče situacije.

Ikona

Si predstavljate, da bi morali zapustiti svojo domovino zaradi vojne ali zato, ker pripadate preganjani etnični skupini? Sedaj pa si predstavljajte, da ste ob tem še noseči ali pa so z vami vaši otroci. Tega si resnično ne zasluži nihče, še posebej pa ne ženske. V ta namen smo se odločili, da na mednarodni dan žena, 8. marca, podpremo mednarodno organizacijo UNHCR in njihov program za pomoč begunkam.

82,4 milijona ljudi je beguncev po vsem svetu, večina v svoji državi. Polovica od teh je žensk in deklet. Trenutne razmere v Ukrajini dokazujejo, kako hitro se lahko zgodi, da je beg iz domovine edina možnost iz nemogoče situacije, tudi v Evropi. 68 % beguncev prihaja iz samo 5 držav: Sirije, Venezuele, Afganistana, Južnega Sudana in Burme. Pravzaprav so v mnogih primerih najbolj prizadete prav ženske in dekleta. Tako je bilo npr. 80% beguncev, ki so bili prisiljeni pobegniti iz Afganistana v letu 2021, žensk in otrok.

85% beguncev pa podpirajo države z nizkimi dohodki. - Dejstvo, ki jo razvite države žal le s težavo priznajo.

Ko je življenje ogroženo in ni možnosti za boljšo prihodnost, še posebej otroke, ima veliko žensk samo en izhod: pobegniti v drugo državo ali celo na drugo celino. Številni imajo žal ob tem napačno predstavo, npr. kot Evropi o »deželi neomejenih možnosti«, kjer bo vse bolje, kjer bo enostavneje najti delo in celo izšolati otroke. Žal je realnost pogosto drugačna in mnogi obtičijo v begunskih taboriščih, brez delovnega dovoljenja in prispevkov. Žal se za mnoge potovanje v obljubljeno deželo konča celo v obliki suženjstva in spolnega izkoriščanja.

Nihče se prostovoljno ne odloči za beg: preganjanje in/ali grožnje mnoge prisilijo, da zapustijo svoje domove, kar je običajno povezano tudi z veliko denarja oz. prihranki, časom in trpljenjem.

Ob begu so begunci izpostavljeni neustreznim pogojem:
spolnemu nasilju, življenju brez vsakršne varnosti , odsotnosti zdravstvene oskrbe , neustreznim higienskim pogojem, pogosto pa tudi večdnevni lakoti.

Trenutne razmere pa so zaradi COVID-19 situacije žal le še dodatno zapletle. Za ljudi, ki so bili že pred pandemijo na robu družbe ali ogroženi, se je stanje v zadnjih dveh letih drastično poslabšalo. Nasilje nad begunkami se je na primer stopnjevalo, in to ne samo v njihovih domovinah, pogosto so zaradi pandemije nizko plačana ali pripravljalna delovna mesta popolnoma izginila in številne ženske so izgubile sredstva za preživetje.

Revščina se povečuje tudi v številnih državah s pandemijo. Žal se tam, kjer se revščina povečuje, povečujejo tudi prisilne poroke, otroško delo in trgovanje z ljudmi. Mnoga begunska dekleta po vsem svetu so morala zaradi tega opustiti izobraževanje in delo.

Zakaj ženske bežijo?

Ženske na splošno postanejo begunke iz istih razlogov kot moški - zardi politike, vere ali pripadnosti določeni etini skupini. Ob tem pa obstajajo še dodatni razlogi, ki na moških ne vplivajo v enaki meri.

Med razlogi za beg, značilnimi za ženske, so na primer spolno izkoriščanje, pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke ali nasilje v družini.

Že samo potovanje oz. beg predstavlja za ženske že izjemno tveganje. Ob tem pa mnoge potujejo s svojimi otroki. Pogosto je otežen že dostop do higienskih izdelkov, plenic in podobnega. Nosečnice in bolniki pa ob tem nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe.

Organizacije za pomoč imajo na tem področju zato pomembno vlogo, saj na primer zagotavljajo, da otroci, rojeni med begom, prejmejo rojstne liste. UNHCR si tudi prizadeva zagotoviti, da lahko ženske prenesejo svoje državljanstvo na otroke, zagotovi, da otrok ni brez državljanstva ter da se posebne potrebe žensk ustrezno obravnavajo v azilnih postopkih.

Kljub vsem tem oviram ženske in dekleta kažejo veliko trpežnost, iznajdljivost in pogum pri reševanju teh težav. V mnogih primerih so one tiste, ki najdejo moč, da obnovijo ne samo svoja življenja, ampak tudi življenja svojih družin.

UNHCR posebej obravnava potrebe žensk v vseh programih. To vključuje zagotavljanje varnih zavetišč in ločenih sanitarnih objektov. Poleg tega UNHCR organizira programe, s katerimi pomaga ženskam in dekletom izboljšati vodstvene sposobnosti, premagati ovire pri izobraževanju in izkoristiti priložnosti.

V ta namen smo se odločili za podporo organizacije UNHCR!

Z našo akcijo ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca, podpiramo UNHCR programe za begunke, in sicer s prispevkom 1€ ob vsakem prejetem naročilo.

Lahko pa organizaciji UNHCR donirate tudi neposredno:

Račun UNHCR 0958 3600 300 pri Bank Austria, BLZ 12000
IBAN: NA 3911 0000 95836 00300
BIC: BKAUATWW
Namen: "Women on the Run"

Poleg tega priporočamo

-10% Koda kupona za vas!

Newsletter fotografija ozadja

− Newsletter −

Oh hey!

Mi smo Pure Skin Food in želimo, da vaša koža zasije. Prijavite se na naše novice in prejmite
10% na vaše naslednje naročilo!

S prijavo na e-novice se strinjate z obdelavo vaših podatkov v skladu s predpisi o varovanju osebnih podatkih.