Mikroplastika v kozmetiki

Mikroplastika v kozmetiki

Skrb vzbujajoče je, da se je nevede prikradla v vsa področja našega življenja. Tudi med ščetkanjem zob.

Ikona

Plastika le ni tako fantastična

Skrb vzbujajoče je, da se je v naša življenja prikradla popolnoma neopazno. Celo med ščetkanjem zob! 

Mikroplastika v naših izdelkih nima kaj početi Zakaj? Razloga sta dva:

  1. Ti plastični delci niso škodljive le za okolje,
  2. so tudi zelo vprašljivi za naše zdravje.

Samo v Nemčiji se letno uporabi okoli 500 ton mikroskopskih plastičnih kroglic za namene kozmetike, kot so pilingi, zobne paste, ličila itd. Na splošno pa v Evropi v morju vsako leto pristane od 80.000 do 219.000 ton mikro plastike. Zakaj se sploh uporablja v kozmetiki? Ker je poceni, veliko cenejša od naravnih, biorazgradljivih alternativ.

Ker so plastični delci tako majhni, gredo neovirano skozi čistilne naprave in tako v vodo in morje. Problem je v tem, da delujejo kot magnet obstojnim okoljske toksine in jih kopičijo.

Iz kopalnice v morje in nazaj na krožnik

Milijone ton teh drobnih plastičnih delcev onesnažujejo oceane in ogrožajo morski ekosistem in zdravje ljudi. Vsa sredstva, ki jih sperete pod tušem pogosto zaužijejo morska bitja kot so ribe in morski sadeži, zato se hitro vrnejo na naš krožnik. Na ta način se je mikroplastika prikradla v našo prehranjevalno verigo. Poleg tega že večina morskih soli vsebuje plastične delce.

Vsa plastika v naših vodah in v morju pa ni le na račun kozmetike. Sintetična vlakna so flis in poliester prispevajo velik delež k onesnaževanju, saj se drobni delci odlagajo med pranjem. Tudi velike plastične smeti počasi razpadejo na majhne delce, ki obstajajo še zelo dolgo časa. 

Mikroplastika, makroproblem!

Znanstveniki so v skrbeh, da se mikroplastika skupaj s toksini zbira in povzroča zastrupitev, neplodnost tako pri morskem življenju, kot tudi pri ljudeh, v kolikor so izpostavljeni večjim odmerkom. 

Kaj želimo? Želimo jasno označevanje izdelkov, ki vsebujejo mikroplastiko. To je edini način, da se lahko potrošniki zavestno odločijo za nakup. 

Nekatere države so zakonsko prepovedale uporabo mikroplastike v kozmetiki. Upamo, da zgledu  kmalu sledi tudi EU. Do sedaj so na voljo prostovoljne označbe. Na žalost se ni spremenilo prav veliko, razen deklaracij. Kljub vemu pa za poplavo plastike v morju, ni kriva le kozmetika.  

Kaj lahko stori vsak od nas?

  1. Izogibajte Mikroplastike v kozmetičnih izdelkih. Posegajte po certificirano naravni ali bio kozmetiki. Preverjanje kode vam pomaga pri sledenju mikroplastiki in ostalim vprašljivim sestavinam v kozmetičnih izdelkih. 
  2. Posegajte po oblačilih iz naravnih vlaken, kot sta bombaž in viskoza.
  3. Izogibanje plastike v vsakdanjem življenju, na prvi pogled deluje zapleteno, vendar z upoštevanjem nasvetov ni nemogoče. Adijo plastika! 

Mikroplastika nima v pilingih in podobnih izdelkih kaj iskati! kot alternativo ponujamo Superfood-Peeling z rastlinskimi semeni, ki zagotavlja povsem naravno nego kože, ki ni škodljiva za okolja.  

Poleg tega priporočamo

-10% Koda kupona za vas!

Newsletter fotografija ozadja

− Newsletter −

Oh hey!

Mi smo Pure Skin Food in želimo, da vaša koža zasije. Prijavite se na naše novice in prejmite
10% na vaše naslednje naročilo!

S prijavo na e-novice se strinjate z obdelavo vaših podatkov v skladu s predpisi o varovanju osebnih podatkih.