Veganska kozmetika, naravna kozmetika, bio kozmetika - kakšna je razlika

Veganska kozmetika, naravna kozmetika, bio kozmetika - kakšna je razlika

Želite kupiti naravno kozmetiko, iz naravnih sestavin? Logično? Na žalost ne! Za naravnim videzom konvencionalne kozmetike, se pogosto skriva cela paleta kemičnih sestavin.

Ikona

Kaos na področju naravne kozmetike

Povpraševanje po naravni kozmetiki je veliko in vztrajno narašča. Vedno manj kupcev je pripravljeno kupovati kozmetiko polno sintetičnih sestavin. Toda takoj, ko pričnete pogledovati za rastlinskimi alternativami, boste naleteli na kaos med poimenovanjem kategorij, ki pogosto niso to, kar bi mislili na prvi pogled. Pred vami je seznam:  

Konvencionalna kozmetika: tukaj je dovoljeno praktično vse kar je legalno. V tej kozmetiki lahko najdete od hormonskih motilcev, alergenov do potencialno rakotvornih sestavin. 

Kozmetika "brez ...": če kozmetika neke sestavine ne vsebuje, ni nobenega zagotovila, da zamenjava ni še slabša oziroma, kakšna je preostala receptura. Glej konvencionalno kozmetiko.

Veganska kozmetika: ni samodejno naravnega izvora! Veganska kozmetika lahko vsebujejo veliko sintetičnih sestavin, ki jih najdemo v konvencionalni kozmetiki. Gre le za to, da preprosto ne vsebuje sestavin živalskega izvora.

Rastlinska kozmetika: vsebuje delež sestavin rastlinskega izvora, kot so izvlečki in olja ali visoko predelane snovi iz rastlinskih materialov. Pogosto služijo, kot odskočna deska za "zeleno podobo", ki pa predstavljajo le majhen del izdelka. Preostali delež običajno ustreza konvencionalni kozmetiki.  

Naravna kozmetika: postaja vse popularnejša, pa tudi vse bolj zavajajoča! Naravna kozmetika ni zaščiten izraz. Zato je stanje podobno kot pri rastlinski kozmetiki, v kolikor kozmetika nima certitikata. Pri certificirani naravni kozmetiki, se proizvajalci zavežejo za določeno količino surovin naravnega izvora. V določenih primerih gre lahko za kemične derivate naravnih surovin. Pri naravni kozmetiki se lahko uporabljajo živalske sestavine. Čebelji vosek in lanolin se uporabljata zelo pogosto. Pri konvencionalno proizvedenih sestavinah obstaja možnost škodljivih ostankov. 

Bio kozmetika: prihodnost je v kozmetičnih sestavnah iz ekološke pridelave. Vendar pa je predpisan delež bio surovin močno odvisen od posameznega certifikacijskega organa. Ecocert certificirana kozmetika je bio kozmetika, katere delež surovin rastlinskega izvora znaša 95%, delež ekoloških pa le 10%. Nekateri certifikacijski organi, kot na primer Austria Bio Garantie, zahtevajo  95% bio delež, zato se lahko bio kozmetika zelo razlikuje. V kolikor je mogoče, naj vse sestavine izvirajo iz ekološke pridelave. Izjema so le emulgatorji in konzervanski. Toda pozor - bio kozmetika ni enako kot veganska kozmetika! 

PURE SKIN FOOD: razred zase. Samo PURE SKIN FOOD uporablja samo rastlinske surovine iz 100% ekološke pridelave, ki so veganske in niso testirane na živalih. 

Poleg tega priporočamo